Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Projezme se ke zdraví a mládí! Sedmero potravin proti stárnutí a několik receptů navrch: Za našimi prababičkami do Číny?

Projezme se ke zdraví a mládí! Sedmero potravin proti stárnutí a několik receptů navrch: Za našimi prababičkami do Číny?

18. 12. 2013

Tisk článku

Redakce Protiproud pro vás našla jídla, která posílí a omladí, ale nejen to: lze jíst pořádně a přitom hubnout

Odborníci na výživu s oblibou zdůrazňují, co jíst nemáme. Mnozí jsme smutní, když nám dietologové upírají oblíbené pochoutky, a navíc potom někdy čelíme bezradnosti – co tedy vlastně jíst smím? Vánoce jsou čas radosti, a tak se pro změnu podívejme, co jíst nejen můžeme, ale dokonce bychom měli. Přehled sedmi potravin proti stárnutí doplníme jednoduchým, avšak překvapivým dietologickým trikem. Pokud ho přes Vánoce vyzkoušíte, možná se vám bude už do Nového roku vstávat podstatně lépe.

Co dát tělu (nejen) po čtyřicítce

Zvláště, avšak nejen, pokud je Vám přes čtyřicet, a chcete si uchovat mladistvý vzhled, mít krásné vlasy, pevné nehty a pružnou pokožku, nezapomínejte na sedmero potravin, které zpomalují stárnutí. Vypadají napohled banálně – jako každá důležitá věc. Vtip je v tom, že by se měly v denním jídelníčku pravidelně objevovat. Pochopitelně ne najednou a ne pořád:

  • Olivový olej. Mononenasycené tuky obsažené v olivovém oleji prospívají jak známo především zdraví cév a srdce. Kromě toho olivový olej obsahuje polyfenoly, velmi účinné antioxidanty, které působí preventivně proti mnoha degenerativním nemocem spojeným se stárnutím. Pochopitelně, že nejvíce antioxidantů obsahuje za studena lisovaný panenský olivový olej.
  • Červené víno. Sklenka kvalitního červeného vína denně skutečně může pozitivně zapůsobit na vaše zdraví. Červené víno totiž obsahuje resveratrol, jedinečný antioxidant, který brání vzniku diabetu, srdečních onemocnění a oslabování paměti v důsledku stárnutí.
  • Fazole. Jedinečné proteiny obsažené ve fazolích posilují a zhušťují buňky vlasů, takže navzdory přibývajícím letům můžete mít vlasy jako za mlada.
  • Para ořechy. Obsahují selen, minerál nezbytný pro tvorbu glutationu, antioxidantu, který pomáhá zpomalit proces stárnutí pokožky. Již pouhé dva para ořechy denně dodají dostatek selenu, aby pleť měla šanci zůstat pružnou a krásnou.
  • Rajčata. Mají vysoký obsah lykopenu. Je prokázáno, že právě lykopen je důležitý pro zdravé srdce a pro hladinu „hodného“ cholesterolu. Působí také jako přirozený filtr UV paprsků.
  • Maliny a borůvky. Obsahují důležité antioxidanty, které brání vzniku zánětů a oxidačního stresu, přičemž oba tyto procesy přispívají ke stárnutí kůže a vzniku vrásek. Jedna porce malin nebo borůvek obsahuje více antioxidantů než deset porcí jiného ovoce nebo zeleniny!
  • Vejce. Špatná pověst, kterou vejce získala prostě jen proto, že obsahují cholesterol, je založena na naprosto nevědeckém přístupu. Vajíčka obsahují biotin a železo a obě tyto látky pomáhají udržet zdravou, mladistvou pleť a vlasy.

 

Jednoduchý recept ve složitém světě

Mnozí z nás touží po jednoduchém receptu pro lepší zažívání. Slovo zažívání ne nadarmo připomíná slova „zážitek“ a „život“. S problematickým trávením je kvalita života bezpochyby ochuzena. Současný životní styl, v němž  namísto tradičních potravin balancujeme na vratkých základech mikrovlnek, fastfoodu a pouze nominálně zdravých „diet“, je v tomto ohledu značně rizikový: Výčet potíží, (spolu)způsobených špatným trávením a stravováním, je široký, počínaje civilizačními chorobami a zdaleka nekonče nadváhou.

Přitom stačí jen poměrně málo. Krůček po krůčku měnit styl stravování, na kterém je tělo mnoha z nás závislé jako na droze.

Pravidlo číslo jedna: Teplá snídaně!

Budete překvapeni, jak moc vám čtyři zdravé snídaně týdně zlepší kvalitu života. Ale pozor – zdravá snídaně, to nejsou müsli s mlékem nebo jogurtem! Kdykoli, a už vůbec ne v zimě. Většina z nás má právě v důsledku oněch mikrovlnek, diet, nekonečných stresů a sedavého způsobu života oslabenou slezinu, která podle principů čínské medicíny odpovídá za distribuci energie z jídla v celém organismu. Mléčné výrobky a další studené potraviny slezinu zachlazují – a trávení funguje ještě hůře než dosud.

Snídaně našich prababiček

Zkuste proto pravý opak: dát si snídani teplou. A ne(jen) obligátní tři vejce do skla, ačkoli i vejce jsou mnohem zdravější, než nám donedávna „specialisté“ tvrdili. Dejte si kaši nebo polévku! Dnešnímu člověku to připadá možná podivné. Našim prababičkám by to zvláštní nepřišlo. Běžně se snídaly husté ovesné kaše s medem, silné zeleninové a masové polévky a další teplá jídla.

PP koláž

Čtěte také: Vzkaz od amerických indiánů: Pro zdraví jezte pouze české ovoce a českou zeleninu!

Čtěte dále: V euroamerické populaci řádí vážná epidemie. Nemocných je až 70% z nás! Farmaceutický průmysl epidemii mohutně podporuje. Proč?

Pokud nemáte jako ony čas vstávat za úsvitu, abyste kaši uvařili, lze ji jednoduše připravit den či dva předem a uskladnit v lednici. Pak je ale třeba ohřát ji na sporáku (nikoli v obligátní mikrovlnné troubě),  ale nikoli „jen tak trochu“. Dbejte na to, aby se jídlo opravdu dobře prohřálo. Jen tak totiž dodáte organismu teplo, které na počátku každého zimního dne zoufale potřebuje.

Čínský recept na zdraví

Hitem teplých, zdravých snídaní je kaše z rozvařené rýže. Jde o čínský recept, který na první poslech nezní zrovna dvakrát lákavě. Rozvařenou rýži jsme zvyklí jíst maximálně omylem, či v případě žaludečních potíží. Je to škoda. Rýžová kaše je totiž nejlepším dárkem, který tělu ráno můžeme předložit. Doslova vás nabije energií a nastartuje metabolismus. Osoby, které mají „rychlejší spalování“, proto musejí počítat s tím, že za hodinku, dvě, budou potřebovat malou svačinku, nejlépe v podobě oříšků, obilnin, či sušeného ovoce. I jim ale teplá rýžová kaše udělá dobře.

Dalším podobným „jednoduchým“ a nezvyklým zimním snídaňovým jídlem je hovězí polévka. Poctivá, domácí, nejlépe vyvařená i z kostí. Dodá tělu vitality podstatně víc, než jakékoli snídaňové cereálie v lákavém obalu. Nevěříte? Zkuste to!

To nejprostší

„Organizmus Středoevropana si během tisíciletí zvykl na zdejší potraviny, především pak vařená jídla a maso. Náš trávicí trakt se přizpůsobil potravinám, které odpovídají naší tradici a na něž jsme už od dětství zvyklí,“ vysvětluje výborná kniha o zdravém stravování, Kuchařka podle pěti elementů autorek Barbary Temelie a Beatrice Trebuth a pokračuje na jiném místě: „Vařená jídla se starají o příjemný pocit tepla, jsou sytící a výživná ... Působí preventivně proti nadváze a hromadění vody v těle, posilují imunitu... Chutě na sladké se tímto způsobem samy vytrácejí.“

Pořád totiž platí, že nejlepší jídlo je obvykle – to nejprostší. A je pro naši dobu příznačné, že  někdy se k oné „prostotě“, na niž jsme už zapomněli, musíme propracovat výletem do míst tak vzdálených, jako je Čína.

 

Rýžová kaše:

Dlouhozrnnou nebo jakoukoli běžnou bílou rýži dáme do hrnce v poměru 1:10 a vaříme 3-4 hodiny na mírném ohni, dokud se rýže zcela, či alespoň víc než z poloviny nerozvaří. Nesolíme, nesladíme. Můžeme přidat kustovnici čínskou, případně další čínské byliny, jako je moruše, či schizandra čínská, nebo vlašské ořechy – všechny tyto potraviny mají příznivý vliv na zdraví.

Kaši můžeme dochutit mnoha způsoby:

Na sladko například skořicí, hřebíčkem, zázvorem (dále urychlují spalování a pomáhají tělu), případně medem a trochou kvalitní čokolády z obchodu se zdravými potravinami. Vhodné je také kompotované ovoce nebo čerstvý banán.

Na slano například uvaříme rýži s mrkví a fenyklem, dochutíme máslem, bylinkami (tymián, šalvěj, bazalka), solí a troškou pepře. Ideálním receptem pro hubnutí je pak rýžová kaše uvařená s fazolkami adzuki (k dostání ve zdravých potravinách, je ovšem třeba je přes noc namočit) a dochucená dle individuální chuti bylinkami, solí a máslem.

Hovězí vývar

Kvalitní hovězí maso – např. polovinu z předního s kostí a polovinu ze zadního hovězího – vaříme několik (až 12 hod) na velmi mírném plameni s kořenovou, případně další zeleninou a dochutíme, jak jsme zvyklí dochutit hovězí polévku (tj. např. majoránka, bobkový list, nové koření, sůl, černý pepř). Po vyvaření původního základu přidáme čerstvou zeleninu, případně nudle, hotovou polévku můžeme také servírovat se žloutkem.

Pokud chceme vyrobit výrazně posilující polévku, přidáme do vývaru několik dcl červeného vína a čínské houby - jidášovo ucho, bílé ucho. Obě houby je možno zakoupit v prodejnách zdravé výživy, či v u prodejců Pragon s.r.o. na různých místech ČR, případně v na klinikách tradiční čínské medicíny, jakou je v Praze např. Most ke zdraví. V těchto i dalších prodejnách také prodávají balíček koření „Opora základu“, který je ideální pro přípravu posilující polévky.

PP


REKLAMA

Tagy článku

Doporučujeme

Jak nemít v zimě chřipku? Jezte v létě houby! Sklizeň se odehrává i v našem žaludku. K čemu je na konci prázdnin rýže s pórkem? Zásadní &quote;zakázaná&quote; informace a pár bylinkových receptů

Jak nemít v zimě chřipku? Jezte v létě houby! Sklizeň se odehrává i v našem žaludku. K...

O myších, chemikáliích a lidech: Vymřeme na vědu? Dramaticky klesající čísla plodnosti i porodnosti. &quote;Editovatelná&quote; miminka se prostě &quote;zničí&quote;. Bude ještě vůbec koho zachraňovat?

O myších, chemikáliích a lidech: Vymřeme na vědu? Dramaticky klesající čísla plodnosti...

REKLAMA

NEJČTENĚJŠÍ

Muslimové již zcela otevřeně vzkazují Evropanům: Jednoho dne to všechno bude naše. Století Velké výměny? Demografická sebevražda se prý blíží. Orbán a Wilders varují. Hůře než za morových ran či světové války

Muslimové již zcela otevřeně vzkazují Evropanům: Jednoho dne to všechno bude naše. Století...

REKLAMA
REKLAMA
Facebook Protiproud.cz
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky